Portret op West

Annet Baart uit de 2e Atjehstraat over activiteiten in de buurt

De 2e Atjehstraat is misschien wel een van de meest bruisende en sociale straten van de Utrechtse wijk Lombok. Door de vele activiteiten en een levendige groepsapp is de betrokkenheid van de bewoners groot. Bewoonster Annet Baart: ‘Dit is een hele gezellige en verbindende straat.’ Annet Baart en haar man kwamen negen jaar geleden in de 2e Atjehstraat wonen. “We raakten al snel betrokken bij de organisatie van activiteiten. Het leek ons een leuke manier om mensen te leren kennen.” Dat bleek zo te zijn, inmiddels kent Annet zo’n beetje de hele straat.

De straat heeft een straatcommissie die ongeveer elke twee maanden bij elkaar komt voor overleg. De commissie organiseert jaarlijks terugkerende activiteiten. Zo is er elk jaar een vaste straatschoonmaakdag. Dan worden de bloembakken langs de gevel weer gevuld en worden er nieuwe plantjes in de boomspiegels geplant. Ook hangen bewoners elk jaar rond de feestdagen lichtjes in de bomen. De 2e Atjehstraat kan met het budget dat ze krijgt vanuit het Initiatievenfonds alle activiteiten die ze organiseert bekostigen. Annet: “We kunnen er leuke en gezellige dingen mee doen en het is goed voor de sociale cohesie onder bewoners. Ook draagt het bij aan een veilige en schone straat.” Aan het eind van de zomer vindt het jaarlijkse straatfeest plaats. “We gooien bij alle huizen in de straat een flyer door de bus om iedereen uit te nodigen,” vertelt Annet. Op het straatfeest komen meestal rond de vijftig man; zo’n dertig volwassenen en twintig kinderen. “Het initiatievenfonds vergoedt geen eten en drinken. Wel overige kosten, zoals prijsjes voor de kinderen. Het is altijd heel erg leuk. Bij mooi weer zitten we soms wel tot twaalf uur ’s nachts buiten.”

Behalve de activiteiten vanuit het Initiatievenfonds organiseert de straat nog veel meer, zoals begin dit jaar een nieuwjaarsborrel in Café Lombok. Verder krijgen nieuwe bewoners altijd een welkomstcadeautje en per groepsapp hebben de bewoners regelmatig contact met elkaar. Verder overweegt de straat om dit jaar mee te doen met het Klimaatstraatfeest; een landelijke wedstrijd om duurzaamste straat van Nederland te worden. Annet: “We lenen al spullen van elkaar, delen auto’s en we kopen isolatie voor onze huizen gezamenlijk in.”

De activiteiten hebben volgens Annet een positief effect op de straat. “Vooral de gezinnen in de straat kennen elkaar, de studenten houden zich wat meer afzijdig. Wij kennen in elk geval zo’n beetje iedereen hier. Het is een hele gezellige en verbindende straat.” De bewoonster zou het leuk vinden om in de toekomst ook eens iets samen met andere straten te organiseren. ,,De bewoners van de 1e Atjehstraat en van de 1e en 2e Delistraat kennen we bijvoorbeeld niet zo, dus het zou leuk zijn om een keer iets samen te doen.”

Contact

Neem contact op met Wijkbureau:

Wijkbureau West
Contactpersoon
8