Een gezonde lunch op de basisschool

onderneming
Basisscholen
Gezondheid
Duurzaamheid
Betaalbare en gezonde lunches voor alle basisschoolleerlingen. Dat is het doel van LunchMaatjes! Het stimuleren van een gezond eetpatroon en kansenongelijkheid tegengaan zijn juist nu zo belangrijk! We beginnen op 1 school in Lombok: Kindercampus Molenpar

Betaalbare en gezonde lunches voor alle basisschoolleerlingen. Dat is het doel van LunchMaatjes! Het stimuleren van een gezond eetpatroon en kansenongelijkheid tegengaan zijn juist nu zo belangrijk! We beginnen op 1 school in Lombok: Kindercampus Molenpark. We hebben jouw financiële steun nodig om dit project voor iedereen beschikbaar te maken.

In Nederland heeft ruim 12% van de kinderen in de leeftijd 4-12 jaar overgewicht. In sommige wijken in Utrecht is dit meer dan 30% en dit komt het meest voor bij jongeren met een niet-westerse achtergrond. Dit leidt niet alleen tot gezondheidsrisico's nu en in de toekomst, ook is wetenschappelijk aangetoond dat dit negatieve effecten heeft op de leerprestaties van jonge kinderen.

Hoe zou het zijn als alle basisschoolleerlingen dagelijks een gezonde lunch krijgen aangeboden op school? Zodat alle kinderen een gezond eetpatroon ontwikkelen en dat dat niet afhankelijk is van de portemonnee van hun ouders? Dit is onze droom! Hiermee leren kinderen dat gezond eten ook leuk en lekker kan zijn.

De maaltijden die we willen aanbieden voldoen aan de Richtlijnen Gezonde Voeding (Gezondheidscentrum) en de Schijf van Vijf (Voedingscentrum), met zoveel mogelijk biologische of duurzame producten van leveranciers uit de omgeving. Uiteraard rekening gehouden met voorkeuren zoals Halal en veganistisch en bekende allergieën. We strijden hiermee tégen kansenongelijkheid en vóór een beter eetpatroon bij onze jeugd.

Wij willen met ons initiatief, 'LunchMaatjes', een gezonde en betaalbare 'zelfsmeerlunch' gaan aanbieden. We hebben al 1 school gevonden waar we een pilot gaan starten van 27 oktober tot 18 december: Kindercampus Molenpark in Lombok. Later willen wij dit graag op meer scholen aanbieden!

Op school brengen we dagelijks een buffet met gezonde producten zodat kinderen zelf, onder begeleiding van vrijwilligers, een gezonde lunch bij elkaar pakken. Hiermee geven we een vervolg en uitvoering aan het onderzoek ‘Eten op school’ van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam. Kijk vooral even op hun site: www.etenopschool.org !

Help jij onze droom te realiseren? Steun ons via onze crowdfundingpagina of neem contact met ons op via info@lunchmaatjes.nl .

Wie

Kinderen

Contact

Neem contact op met Jos:

Jos Lutterman
Contactpersoon
-12