Echografie binnen de fysiotherapie

Echografie wordt al jaren ingezet bij aandoeningen aan het menselijk lichaam. In eerste instantie werden echo’s gemaakt en beoordeeld door een radioloog. Tegenwoordig worden echo’s steeds vaker gemaakt door fysiotherapeuten.
Waarom ook niet? Fysiotherapeuten zien vaak de patiënten als eerste als het gaat om klachten aan het bewegingsapparaat.

Wat is echografie?
Een echo is een soort filmpje van onderhuidse structuren die in beeld worden gebracht door middel van ultra-geluidsgolven. Een echo laat dus dingen zien die wij met het blote oog niet kunnen waarnemen. Dit kan een fysiotherapeut in het diagnostisch proces helpen met het bevestigen of ontkennen van een lichamelijke klacht, waardoor de juiste therapie kan worden ingezet.
Een fysiotherapeutische echo is te vergelijken met een zwangerschapsecho, alleen kan het echoapparaat welke gebruikt wordt bij zwangere vrouwen nog dieper gelegen structuren in het lichaam waarnemen. Dit heeft voor de fysiotherapie echter geen meerwaarde.

Met echografie kan je veel in kaart brengen, zoals:
Peesirritatie, bandletsel, calcificaties, spierrupturen, geïrriteerde of gevulde bursa en bepaalde fracturen.
Naast dat echografie in de diagnosevorming een positieve werking heeft, wordt het ook ingezet om de voortgang van een behandeltraject te evalueren om na te gaan of de juiste behandelinterventie is ingezet.

Waar

Springweg 184
Utrecht

Contact

Neem contact op met Liesbeth:

Liesbeth Willems
Contactpersoon
-11