Weduwen en weduwnaars

non-profit organisatie
Ontmoeten
Samenkomst
Zingen

De steun na het overlijden van je partner wordt na een tijdje vaak minder. Bovendien vinden veel weduwen en weduwnaars het moeilijk om over verliesgevoelens te praten. Voor nabestaanden bieden we in Tilburg verschillende diensten en activiteiten: de bezoekdienst, inloopochtenden, de contactcirkel, qigong en het koor. Op deze pagina lees je meer over de activiteiten.

Bezoekdienst weduwen en weduwnaarsHet overlijden van je partner is een ingrijpende gebeurtenis. Als nabestaande ga je door een moeilijke periode heen, waarin je waarschijnlijk behoefte hebt aan veel steun. Na verloop van tijd neemt die steun vaak af. Bijvoorbeeld doordat kinderen en familie ver weg wonen. Of omdat ze ervan uitgaan dat je het als nabestaande zelf redelijk redt. Maar veel weduwen en weduwnaars blijven ook ná de eerste maanden de behoefte houden om te praten over wat ze moeten doorstaan. Anderen vinden het moeilijk die gevoelens aan familie of vrienden duidelijk te maken. Praten met mensen die hetzelfde meegemaakt hebben, kan dan uitkomst bieden. Die begrijpen je, omdat ze weten wat het is je partner te verliezen. De bezoekdienst biedt ondersteuning aan weduwen en weduwnaars van wie de partner de afgelopen drie jaar overleden is. Een vaste vrijwilliger komt elke maand gedurende een jaar op bezoek en praat met je over je verlies en wat je doormaakt. De vrijwilligers zijn zelf ook weduwe of weduwnaar. Ze hebben de intense rouw meegemaakt en weten wat het is om alleen te komen staan. Alle bezoekers hebben bovendien de cursus Helpen bij rouwverwerking gevolgd.

Contactcirkels weduwen en weduwnaarsIn de contactcirkels van ContourdeTwern leer je andere mensen kennen met wie je samen leuke dingen kunt ondernemen. Voor weduwen en weduwnaars is er een speciale contactcirkel waarin ze lotgenoten ontmoeten met wie ze ook ervaringen kunnen delen. Naast dit lotgenotencontact is er om de drie maanden een bijeenkomst waarin onder deskundige leiding gesproken wordt over verlies en rouwverwerking. Natuurlijk kunnen deelnemers onderling afspraken maken om samen leuke dingen te doen, zoals een uitstapje maken, een terrasje pikken, of naar een optreden of concert gaan. Waaraan je meedoet, bepaal je natuurlijk zelf. Er zijn in Tilburg twee contactcirkels: één voor weduwen en weduwnaars vanaf 60 jaar en één voor mensen tot 65 jaar.

Voor weduwen en weduwnaars die meer verdieping zoeken, zijn er verdiepingsgroepen. Deze maken deel uit van de contactcirkels. Heb je behoefte aan verdieping binnen het contact met lotgenoten? Informeer naar de verdiepingsgroepen bij de sociaal werker.

Inloopochtenden HeyhoefVrijwilligers die zelf ook vaak weduwe of weduwnaar zijn, verzorgen met ondersteuning van ContourdeTwern diverse laagdrempelige inloopochtenden. Weduwen en weduwnaars kunnen er terecht voor lotgenotencontact, een luisterend oor en informatie en advies.

Heyhoef: De inloopochtend voor weduwen en weduwnaars in wijkcentrum Heyhoef vindt iedere donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur plaats. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Contact: Evelyne Hemelaar Telefoonnummer (013) 572 83 83E-mail: evelynehemelaar@contourdetwern.nl

Wie

Volwassenen
Senioren

Contact

Neem contact op met Evelyne:

Evelyne Hemelaar
Contactpersoon
2