We delen graag dit model waarin we 6 manieren onderscheiden. Het model is ontwikkeld in de wijk met bewoners en organisaties en wordt aanbevolen door Sociaal Werk Nederland. Je kunt dit model gebruiken in gesprekken en als werkwijze in je eigen wijk.
Via WijkConnect.com integreer en verbind je deze 6 manieren op 1 centrale plek. Wil je aan de slag met het bundelen en toegankelijk maken van Wijk Informatie? Help ons het model beter te maken of start ermee in je eigen wijk.
Handig voor iedereen die bezig is met een Sociale Kaart, Wijk Informatie Punt, Activiteitenboekje of Wijkkrant.
Het mobiele gebruik van WijkConnect is gestegen van 20% in 2016 naar 40% in 2018 en dit percentage is daarna gelijk gebleven. Dit zijn steeds vaker oudere gebruikers. Grote letters, duidelijke plaatjes en gebruiksvriendelijkheid zijn uitgangspunt geweest voor onze mobiele versie. Je kunt WijkConnect nu gebruiken op laptop, tablet en smartphone.
Hoe kan je Wijk Informatie vanuit een platform delen met andere websites? In samenwerking met het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU) heeft WijkConnect een API ontwikkeld. Deze digitale stekker kan iedereen in de wijk zelf inbouwen, om bv activiteiten op je eigen website te tonen. Als je in Utrecht een activiteit op de WijkConnect Agenda deelt, wordt deze ook vindbaar via de NIZU website.
De kracht van social media is het grote bereik in korte tijd. Veel straten of buurtgroepen hebben een Facebook, Twitter, Whatsapp of Nextdoor account. Maar iets terugvinden is lastig. WijkConnect organiseert die informatie. Die informatie kun je vervolgens delen op Facebook en Twitter. Zo verbind je wat er al is en bereik je grotere groepen.
Toegankelijk via activiteitenboekjes of wijkkrant
Veel locaties met activiteiten, zoals een buurtcentrum of cultuurhuis, hebben een activiteitenboekje. Het kost echter veel tijd om te maken en is snel verouderd. Je kunt nu vanuit WijkConnect een agenda printen en downloaden. Per locatie en per wijk. Handig, ook als je een wijkkrant maakt!
Hoe fijn is het als je voor Wijk Informatie, ook in gesprek kan met iemand? Dan helpt het als er genoeg inlooppunten zijn in je wijk, dichtbij bewoners. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met WIL in je Buurt in Vleuten - de Meern (https://www.wilinjebuurt.nl/), de Kansenfabriek in Schiedam en de Buurtpunten in Heerlen. Er zijn meerdere locaties waar je kunt binnenlopen met je vraag.
Online, print en inlooppunten bieden nog niet voor alle groepen een oplossing. Sommige bewoners kunnen minder makkelijk naar buiten. Of hebben liever iemand op bezoek die ze helpt. We trainen vrijwilligers uit de wijk of professionals van een wijkteam om bewoners thuis op weg te helpen. En sinds kort zelfs student ambassadeurs vanuit het Wijkleerbedrijf van het ROC Midden Nederland.
Het WijkConnect platform is opgezet voor maatwerk. Je zit zelf aan de knoppen. Wij bepalen niet meer wat de ideale indeling is van je platform. Ga zelf aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop. Betrek je buurtbewoners en bepaal welke bouwstenen je aan of uit zet. Kies je eigen domeinnaam en naamgeving en pas vormgeving en uitstraling aan naar je eigen smaak. Zo blijft je platform onafhankelijk en voor- en door de wijk opgezet. De inhoud is van de gebruikers zelf, wij helpen je met de techniek en je platform gaat mee met alle updates die we doen.
Ook aan de slag met een wijk informatie punt of wegwijzer vóór en dóór jouw wijk? Je kunt zo aan de slag, het is leuk en eenvoudig. Neem contact met ons op om te starten in je buurt, wijk, stad of gemeente.