We ervaren fijne samenwerkingen met onze partners:
We ervaren fijne samenwerkingen met onze partners:
In de afgelopen jaren hebben we gezien dat er vele verbindingen zijn gelegd in de Utrechtse wijken via WijkConnect.
Vanuit de Gemeente Utrecht vinden we het belangrijk dat initiatieven vanuit de wijk kunnen ontstaan, zoveel mogelijk van 'onderop'. Hierbij gaan we uit van aanwezig talent en potentieel in de wijk.
De manier waarop WijkConnect werkt, van onderop en innovatief, past hier heel goed bij. Het geeft ook een gezicht van onze wijkbureaus in de wijk, om de drempel te verlagen voor bewoners om contact op te nemen met een vraag of idee.
Deze digitale manier van verbindingen in de wijk faciliteren, wordt de komende jaren verder versterkt in samenwerking met bewonersgroepen, buurtcentra én sociaal makelaars die in de wijken actief zijn.
Voor Schiedam is WijkConnect het digitale netwerk voor ontmoeting in de wijk.
We hebben een nota geschreven, meer een denkrichting eigenlijk, waarin we ontmoeting centraal stellen in alles wat we doen in de wijk. Uiteindelijk gaat het daar toch om? Als je elkaar ontmoet, leer je elkaar kennen, krijg je ideeën en mensen voelen zich meer thuis in de wijk. Die ontmoeting kan plaatsvinden op allerlei locaties in de wijk, niet alleen maar in buurtcentra.
Ons hele welzijnsbeleid is nu zelfs ingericht om per thema en per wijk te kijken aan wat voor activiteiten behoefte is. Daar kijken we vervolgens met bewoners en organisaties naar de meeste geschikte plek. Dat kan dus ook een bibliotheek, kerk, sportkantine of huiskamer zijn. Om al die activiteiten zichtbaar te maken, plus alle initiatieven en organisaties die per wijk actief zijn, gebruiken we WijkConnect. Jarenlang hadden we een stadsbrede sociale kaart. Die sloot gewoon niet aan bij bewoners. Het was niet wijkgericht, niet interactief en bewoners hadden weinig inspraak.
Met WijkConnect hebben we het voor elkaar gekregen om écht een compleet overzicht te krijgen per wijk. We zijn gestart in Schiedam Oost, waarvan de vormgeving door bewoners zelf is ontworpen. Binnen een jaar stonden er 80 activiteiten op en wordt het platform voor en door de wijk beheerd. Het netwerkteam waar ook bewoners in plaatsnemen, komt eens per 2 maanden bij elkaar.
Stap voor stap gaan we nu andere wijken aansluiten totdat iedereen in Schiedam toegang heeft tot een wijk netwerk, want daar gaat het uiteindelijk om. Wat ons betreft zijn wijknetwerken en WijkConnect onlosmakelijk met elkaar verbonden!"
Door WijkConnect laten we zien wat er gebeurt in het Paashuis.
Het Paashuis in de wijk Paasbos in Nijkerk is een mooi voorbeeld van een ontmoetingsplek die vanuit behoefte van bewoners is ontstaan én door bewoners is gerealiseerd. Als Gemeente hebben we een dialoog met de samenleving gevoerd, daaruit kwam als één van de voorstellen een Ontmoetingsplein. Een plek voor jong en oud in de wijk om elkaar te ontmoeten. Het Paashuis was al gestart en hebben we vanuit de Gemeente verder kunnen ondersteunen, omdat we het als een kansrijke plek zien.
Voor informatie op gemeentelijk niveau, kunnen mensen terecht op de gemeentelijke sociale kaart Wegwijzer Nijkerk. De website is informerend en in Paasbos zochten de bewoners een aanvullend middel voor de interactie en communicatie op wijkniveau. Door WijkConnect laten ze zien wat er gebeurt in het Paashuis.
We zien dat er nu al 15 activiteiten op het platform staan, allemaal gerund door vrijwilligers. Het platform is ook zelf vormgegeven met een eigen naam zodat het past bij de uitstraling van het Paashuis. Er wordt gewerkt aan de hele ontwikkeling van de wijk. Het zou heel mooi zijn als er via het platform meer activiteiten en initiatieven zichtbaar worden in de wijk Paasbos. Daar zie ik zeker kansen om het makkelijker te maken voor buren om elkaar te ontmoeten.
Alles in je wijk is er al, hoe maak je het zichtbaar? Sociaal Werk Nederland ziet WijkConnect als een sterk instrument om de Sociale Basis Zichtbaar te maken.
In 2018 maakten we voor het eerst kennis met WijkConnect, in een overleg over het zichtbaar maken van activiteiten, initiatieven en talenten in de wijk. Onze leden zijn veelal sociaal werk organisaties die steeds meer een verbindende rol hebben in het zichtbaar maken van deze 'Sociale Basis'. Ze worstelen vaak met de vraag wat hun rol daar in is en hoe je informatie toegankelijk maakt voor alle type bewoners, zowel online als offline.
Op basis van de presentaties die WijkConnect heeft gegeven en de ervaringen van leden die met het platform werken, bevelen we WijkConnect van harte aan. Zelf denken we actief mee over aanknopingspunten, zowel bij onze leden maar ook landelijk, om die Zichtbaarheid nog meer op de kaart te zetten als thema waar we mee aan de slag moeten.
Eén van de strategische thema's van onze leden is Zichtbaarheid. De manier waarop WijkConnect met haar platform en model wijk informatie toegankelijk maakt, past precies bij de werkwijze waar welzijnsorganisaties naar op zoek zijn.
Verdiwel wil koploper zijn in welzijnsland en dit blijven. Voor de troepen uit. Wij vinden het als Verdiwel belangrijk dat iedereen mee kan doen in de eigen wijk en in de samenleving. Daar zetten al onze leden zich voor in. Door ons te verenigen slaan we de handen in één en kunnen welzijnscollega’s van elkaar leren.
De gemene deler die WijkConnect met Verdiwel heeft is innoveren en kennis delen om samen meer verbindingen in de wijken mogelijk te maken. Wat we bij Verdiwel doen gaat over strategie en leiderschap, de manier van werken van WijkConnect sluit daar heel goed bij.
Het platform en model dat WijkConnect heeft ontwikkeld helpt je om alle activiteiten, initiatieven en talenten in een wijk zichtbaar te maken. Diverse leden werken er mee of hebben presentaties van WijkConnect bijgewoond. Heel handig voor organisaties voor sociaal werk die een verbindende rol in het sociaal domein willen spelen!
Meer impact voor buurtcentra door Wijkconnect
Sommige sociaal makelaars in Utrecht maakten al gebruik van Wijkconnect. Nu we vanuit de stedelijke organisatie DOCK Utrecht werken, is het prettig dat we Wijkconnect nog steeds kunnen inzetten. Inwoners van Utrecht hebben er baat bij als ze goed kunnen vinden welke activiteiten er zijn in de verschillende buurtcentra en daar kan Wijkconnect een bijdrage aan leveren.
Sociaal beheerder Rene Kronenburg van buurtcentra De Oase en Rosa (wijk West) heeft lange tijd ervaring met Wijkconnect: “De zichtbaarheid van deze buurtcentra heeft een positieve bijdrage geleverd aan het feit dat meer buurtbewoners en organisatie die buurtcentra konden vinden. Het is dus belangrijk dat het buurthuis ook online makkelijk wordt gevonden. Want als wijkbewoners weten wat hier te doen is of als ze weten dat ze hier zelf iets kunnen beginnen, kan dat een goede impact op de wijk hebben. Mensen ontmoeten elkaar daardoor.”
In Utrecht bundelen we nu 3 platforms in één op de website van het NIZU. WijkConnect is één van die platforms en heeft een API ontwikkeld om de koppeling mogelijk te maken. Het enthousiasme, de kennis van wijkgericht werken en de online expertise zorgt vo
Het NIZU (Netwerk Informele Zorg Utrecht) is een netwerk van initiatieven en organisaties die in de stad Utrecht uitvoering geven aan informele zorg. Dit is vrijwilligerswerk in de zorg en mantelzorgondersteuning. In het netwerk werken al deze initiatieven en organisaties samen met het doel de informele zorg in de stad Utrecht zo sterk mogelijk te maken en te houden. Met als uiteindelijk doel dat (hulpvragende) Utrechters zo goed mogelijk worden ondersteund.
De NIZU-website is bedoeld voor professionals, om hun cliënten zo goed mogelijk de weg te kunnen wijzen binnen het grote aanbod van informele zorg in Utrecht. www.nizu.nl haalt het getoonde aanbod op uit platforms van 3 samenwerkingspartners; Ugids.nl, jekuntmeer.nl en wijkconnect.com.
Elk van de deelnemende websites heeft specifieke aandachtsgebieden. Wijkconnect bevat veel bewonersinitiatieven, Jekuntmeer is sterk in activiteiten voor mensen met een beperking en U Gids biedt overzicht wat betreft organisaties. Samen zorgen deze drie bronnen voor een compleet overzicht op de NIZU-site.
In de samenwerking zijn we echt gaan kijken vanuit verbinden wat er al is, in plaats van iets nieuws en grootschaligs neer te zetten. Dat is denk ik ook de kracht van WijkConnect. Met deze koppeling wordt het nog veel makkelijker om initiatieven en activiteiten in de wijk te ontdekken.
Het is waanzinnig leuk, ik zie het platform elke keer veranderen en het team van WijkConnect houdt goed overzicht. Daar worden we erg enthousiast van!
Al jaren hadden we een website waar onze eigen diensten en activiteiten op stonden. Dat werd steeds uitgebreider met uiteindelijk 73 verschillende projecten. En heel veel projecten doen we samen met partners. Dat partner netwerk in Bunschoten bestaat misschien wel uit 100 verschillende partners. Dan kun je denken aan cultuur, sport, maar ook bewonersinitiatieven en kerken.
We zochten een manier om zowel ons aanbod zichtbaar te maken, als om onderdeel te zijn van een groter netwerk van initiatieven in Bunschoten. Zodat we allemaal beter zichtbaar worden, makkelijker kunnen samenwerken en (bewoners)initiatieven makkelijker van de grond komen.
De presentatie van WijkConnect bij Sociaal Werk Nederland hebben we met 4 collega's gevolgd. En we waren eigenlijk meteen enthousiast, omdat het ons eindelijk een manier gaf om een podium te bieden voor álles wat in Bunschoten gebeurt.
Maar dan he! Wat ga je doen met je eigen website, daar staat zoveel informatie op en twee platforms vinden we ook zonde. In gesprek met WijkConnect zijn we stap voor stap onze strategie gaan bepalen. De inhoud van onze website krijgt een podium onder eigen organisatie op het nieuwe online dorpsplatform. Dat heet Boeiend Bunschoten. Met één klik heb je nu toegang tot al onze projecten. En alle partners en bewoners kunnen op dat zelfde platform zometeen hun activiteiten en initiatieven delen.
Het voordeel is dat doordat we nu onze diensten in een format gaan zetten, wat overigens erg snel gaat, dat alles er heel strak uitziet. We gaan ook anders nadenken hoe we onze projecten duidelijk kunnen omschrijven. In een hele korte tijd van 3 maanden hebben we het hele ontwikkeltraject gedaan met WijkConnect. Ik heb heel veel website lanceringen meegemaakt, die waren vaak een drama. Dit proces verloopt heel soepel!
In de zoektocht naar nieuwe manieren van verbinden, kwamen we in contact met WijkConnect.
City Mondial is al sinds jaar en dag het wijkcommunicatiebureau voor de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag. We werken heel nauw samen met Bewoners, Bedrijven en Bezoekers in de wijk. In de zoektocht naar nieuwe manieren van verbinden, kwamen we in contact met WijkConnect. Al snel merkten we dat onze werkwijzen overeen komen; namelijk wijkgericht en innovatief waarbij bewoners veel inspraak krijgen.
Aan de hand van een demo versie zijn we gesprekken gaan voeren en bewoners raakten snel enthousiast. Samen met WijkConnect hebben we nu een strategische samenwerking voor verbinding in de wijk.
Met name de Wijk Agenda vind ik waanzinnig. We werken nog veel met papier en een activiteitenkalender maken is een hels karwei. Nu kunnen we het gewoon downloaden en printen vanuit het platform. Wat met name de bewoners erg prettig vinden, is dat onze eigen websitenamen behouden kunnen blijven, schilderswijk.nl en transvaaldenhaag.nl. Ze krijgen inspraak in de vormgeving en doorontwikkeling. Met als resultaat dat we in de eerste maanden al meer dan 1000 bezoekers hebben mogen verwelkomen. Super!
De kracht van online en offline verbinden in de wijk
Op een congres van Sociaal Werk Nederland én op een landelijke ABCD-dag hoorden we van WijkConnect. ABCD staat voor Asset Based Community Building, een aanpak die ervan uitgaat dat alles wat je nodig hebt in de wijk, al aanwezig is.
Samen met bewoners en organisaties zochten we een manier om zichtbaar te maken wat er allemaal is in de wijk. Zodat we online en offline verbinding mogelijk kunnen maken.
In Hilversum Oost hebben we een prachtig wijkcentrum staan waar veel activiteiten plaatsvinden. Veel bewoners weten dat niet, zonde! En dat geldt voor veel meer ontmoetingsplekken in het dorp. Via WijkConnect kunnen we dat zichtbaar maken en tegelijk wijkbewoners betrekken.
Er is nu een groep bewoners die ambassadeur is geworden van het platform. Zo werkt WijkConnect en wij als Versa Welzijn ook; voor en door de wijk. Doordat het gebruiksvriendelijk is en we de agenda kunnen printen of koppelen aan andere websites, kunnen we meer doelgroepen bereiken. Ook als ze minder vaardig zijn digitaal of de Nederlandse taal. We versterken elkaar in onze missies en dat is een gouden kans om in Hilversum aan de slag te gaan.
Met WijkConnect hebben we nu een plek waar vraag- en aanbod bij elkaar kan komen, gekoppeld aan de inloop van de Wijkwijzer.'
Voor bewoners in Enschede West is de Wijkwijzer de fysieke plek om informatie te vinden en WijkConnect het digitale platform eromheen. In Enschede hebben we in 2018 de Wijkwijzer gelanceerd, onder andere een inloopplek per wijk waar bewoners terecht kunnen voor informatie en vragen.
Via de Wijkwijzer krijgen we veel vragen waar andere bewoners bij kunnen helpen, maar we hadden geen plek om dat vraag- en aanbod bij elkaar te brengen. Vanuit SVEN (Samen Versterken van Enschede door Noaberschap) werkt Incluzio Uitvoering Oost met de wijk samen om dit soort verbindingen te leggen.
Er was al een start gemaakt vanuit bewoners met een platform van WijkConnect in Enschede West. Door het nu te koppelen aan SVEN, de Wijkwijzer én er als Gemeente achter te staan, is het nu echt goed van de grond gekomen.
In de nabije toekomst zien we veel meer mogelijkheden met WijkConnect. Denk aan het matchen van talent aan een vraag of initiatief, zichtbaarheid van activiteiten in de buurtcentra verbeteren of het onderzoeken van behoefte in een wijk. Het is een mooie handzame site, je wandelt er makkelijk doorheen, ook voor mensen die minder digitaal vaardig zijn.
WijkConnect is als het ware onze website in de wijk.
Als stadsbrede organisatie is Boogh er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Maar wat minder bekend is, is dat wij ook veel activiteiten organiseren voor alle wijkbewoners. We zochten een plek om juist dat te communiceren.
Met o.a. de Wijk Agenda van WijkConnect slaan we de brug van binnen naar buiten en hopen we de drempel te verlagen om gewoon eens binnen te lopen.
Dit is slim samenwerken, ik voel me connected.
Als Bartholomeus Gasthuis bestaan we meer dan 650 jaar in de Utrechtse Binnenstad. Heel bijzonder! Maar we zijn meer dan een verzorgingstehuis. Vanuit 'Bartholomeus in de wijk' willen we een stadsfoyer voor ouder wordende mensen in Utrecht zijn. Je kunt hier heerlijk eten in het restaurant, meedoen met activiteiten en optredens bijwonen. Buurtinitiatieven kunnen hier tegen gereduceerd tarief ruimtes huren voor bv een bijeenkomst.
In het gesprek met WijkConnect werd duidelijk dat ze echt een visie op samenwerking hebben. Nu we weten dat de Wijk Agenda een centraal punt en gebruikt wordt door Buurtteams en andere doorverwijzers, maakt me dat heel blij. Dit is slim samenwerken, ik voel me connected. Vrij snel nadat we onze activiteiten hadden gedeeld hadden we een hele druk bezochte Pannenkoekendag!'
WijkConnect is een startpunt voor studenten om de wijk te leren kennen
Onze Sociaal Werk opleiding is actueel en relevant als we in de wijk op sociaal vlak iets kunnen betekenen. We gebruiken WijkConnect dan ook al regelmatig om te zien wat er in de wijk speelt waar onze studenten bij kunnen ondersteunen. Hoe dichter bij school, hoe beter we kunnen begeleiden. We hebben gemiddeld 10 eerstejaarsklassen Sociaal Werk met ieder 25 studenten die middels praktijkleren ervaring in het werkveld en de wijk opdoen. Via WijkConnect komen ze in contact met lokale initiatieven en organisaties waar ze betekenisvolle opdrachten kunnen uitvoeren. We leren iedere student te werken met Wijkconnect!
Het Wijkleerbedrijf op onze schoollocatie Vondellaan (Ingang Willem Sluyterstraat 3) is een parel in de wijk. In de Dichterswijk in Utrecht, waar het Wijkleerbedrijf gevestigd is, kun je naar de kapper en de schoonheidsspecialist en een kop koffie drinken. Studenten Sociaal Werk bieden er ondersteuning op het gebied van administratie en ICT en u kunt bij studenten van het sportcollege een healthcheck laten doen. We gebruiken WijkConnect vanuit het Wijkleerbedrijf om deze prachtlocatie zichtbaar te maken, connecties te leggen met wijkbewoners en wijkorganisaties. Studenten worden getraind in het gebruik van Wijkconnect om buurtbewoners te helpen met een vraag of idee.
Zo divers als we zijn, zo mooi kunnen we ons op WijkConnect presenteren
WIJ 3.0 is een allround organisatie voor activering en reintegratie. We begeleiden wijkbewoners om de draad weer op te pakken richting passend werk. In Utrecht hebben we meerdere locaties ingericht met een heel diverse aanbod aan activiteiten. Van creatieve vaardigheden zoals schilderen en glas-in-lood tot werkend leren in onze fietsenmakerij.
Zo divers als onze locaties zijn, zo mooi kunnen we ons presenteren op WijkConnect. We doen nu een aantal jaar mee als stadspartner. Het team van WijkConnect helpt ons om zo goed mogelijk vindbaar te worden. De wijken presenteren zich mooi en er zijn opties genoeg om ons aanbod zichtbaar te maken. Mooi extraatje is dat we nu ook via Google beter gevonden worden op wijkniveau via de Wijk Agenda's. We blijven graag aangehaakt!
Hiermee verhogen we onze zichtbaarheid in de wijk!
Het Rode Kruis staat voor hulp aan mensen in nood. Dichtbij, om je op je gemak te stellen bij het afnemen van een coronatest van de GGD, of als je je enkel verzwikt tijdens een hardloopwedstrijd. Als je je huis uit moet door een gaslek of als je in glas bent gaan staan bij een festival.
Maar ook ver weg. Mensen die dierbaren zijn kwijtgeraakt toen ze op de vlucht sloegen voor geweld in hun dorp, of wiens huis is weggevaagd door een modderstroom. Voor hen staan we klaar. Met het grootste vrijwillige hulpverlenersnetwerk ter wereld is er altijd iemand bij je in de buurt. Om je te helpen als je dat nodig hebt.
Ook in de wijken in Utrecht zijn we actief. Om zichtbaar te zijn in de wijk en die verbinding te maken met bewoners en organisaties, werken we samen met WijkConnect. We maken activiteiten, vrijwilligers oproepen en zelfs zaalverhuur via het platform kenbaar.
Via het speciale e-mailadres voor wijkgerichte oproepen, hebben we al meerdere vragen en aanvragen ontvangen. We worden ook enthousiast gehouden door WijkConnect. Het platform verbetert continu, we kunnen meedenken en worden ook scherp gehouden in onze eigen aanpak. We hopen nog veel verbindingen te kunnen maken in de wijk.