Sociale Kaart met WijkConnect

Waarom een Sociale Kaart?

Één van de redenen van het opzetten van WijkConnect is dat we geloven in het onbenut potentieel in een wijk. Alles wat je nodig hebt in de wijk is er al. Maar hoe maak je die goede infrastructuur van activiteiten, initiatieven en talenten zichtbaar? De Sociale Kaart is één van de toepassingen van het WijkConnect platform. Een goede Sociale Kaart wijst bewoners snel de weg naar juiste informatie en helpt organisaties beter samen te werken. We delen je de uitdagingen en onze visie op de sociale kaart die wordt aanbevolen door oa Sociaal Werk Nederland.

Visie WijkConnect op de Sociale Kaart

Huidige sociale kaarten voldoen niet altijd omdat ze verouderd zijn, beheerd worden door organisaties buiten de wijk, interactie met bewoners missen of digitaal achtergestelden niet bereiken. Daarnaast kunnen en willen bewoners een steeds grotere rol spelen in het zichtbaar maken van wat er is in de wijk. En er komen er steeds meer manieren bij om je digitaal te verbinden met je buren. Hoe verbind je deze ‘bouwstenen’ in één visie?

We zien steeds meer samenwerking ontstaan tussen zorg en welzijn, bv in Welzijn op Recept of in de Positieve Gezondheid werkwijze. Bewoners pakken ook zelf de handschoen op in het opzetten van initiatieven voor contact, ontmoeting of burenhulp.

Uit de programma’s van eisen die we ontvangen van partners, hebben we voor onze visie op de Sociale Kaart 3 uitgangspunten gedefinieerd:

  1. Actualiteit: hoe houd je informatie actueel en levendig in zo min mogelijk beheertijd?
  2. Toegankelijkheid: hoe maak je informatie toegankelijk voor alle doelgroepen?
  3. Flexibiliteit: hoe kan een sociale kaart meegroeien met de behoefte van gebruikers?

Actualiteit: een nieuw beheermodel met 4 rollen

We geloven in een nieuw beheermodel. Open voor bezoekers en eigen beheer van de gebruikers zelf. Wijkbeheerders houden overzicht en helpen mensen op weg.Het WijkConnect platform kent diverse technieken om informatie actueel te houden zoals looptijden, herinneringen en automatisch offline zetten van verlopen activiteiten. Wat overblijft voor de Wijkbeheerders, Dorpsbeheerders of Stadsbeheerders is een oogje in het zeil houden en gebruikers op weg te helpen waar nodig.

Type gebruiker

Hoe

Bezoekers

Als bezoeker heb je geen account nodig, de platforms zijn open

Je kunt ze ook via Google vinden, bv ‘agenda overvecht’

Gebruikers

Als je iets plaatst, heb je een account nodig, dan ben je gebruiker

Je bepaalt of je profiel zichtbaar wordt of je anoniem blijft

Je kan als bewoner gaan plaatsen, bv in agenda of prikbord

Of je maakt een organisatie aan, bewonersgroep of project

Groepsbeheerders

Groepsbeheerders zijn de hoofdbeheerders van organisaties

Zij kunnen mede-beheerders toevoegen of verwijderen

Denk aan (project) vrijwilligers of huurders van een buurtcentrum

Wijkbeheerders

Dorpsbeheerders

Stadsbeheerders

Wijkbeheerders krijgen een dashboard met informatie over de wijk

Ze zien alles wat geplaatst is en houden een oogje in het zeil

In de beheeromgeving kun je toevoegen, wijzigen en verwijderen

Deze omgeving wordt steeds uitgebreider met oa statistieken

Toegankelijkheid: Vindbaar en zichtbaar voor alle doelgroepen

Het is heerlijk als alles werkt, toch? Maar dat alles werkt, betekent nog niet dat het voor iedereen toegankelijk is. En juist dat vinden we belangrijk. Ons testpanel ook! Deze groep van gebruikers tussen de 20 en 80 jaar kijkt kritisch naar alle functionaliteiten. Pas na hun akkoord bij elke update gaan we ‘live’. Door Movisie zijn we opgenomen in de Keuzewijzer E-Tools 2020 met één van de beste scores voor toegankelijkheid. We streven ernaar om de WijkConnect platforms toegankelijk te houden volgens de meest recente toegankelijkheidseisen van DigiToegankelijk.nl / WCAG op niveau AA. Goede Privacy zorgt voor veilig gebruik. Voorbeelden van Toegankelijkheid in printversies en leesbaarheid bij WijkConnect:

In printversiesElke overzichtspagina heeft een printversie. Deze werkt op organisatie, wijk- en stadsniveau en kun je gebruiken in combinatie met de filters:Bv. alle Organisaties, alles uit Bewegen voor SeniorenBv. alle Activiteiten van 1 wijkcentrum rondom OntmoetingBv. alle Activiteiten van een stadsbrede organisatie
In leesbaarheidDe mobiele versie is aangepast naar leesbaarheid voor senioren.We gebruiken steeds meer visuele navigatie ipv lange teksten.Meertaligheid is een mogelijkheid en kan worden geactiveerd.We werken aan grotere letters, beter contrast en voorleesfuncties.Zoektermen en filters controleren we op leesbaarheid met oa www.ishetb1.nl

Flexibiliteit: hoe kan een sociale kaart meegroeien met de behoefte van gebruikers?

Waar WijkConnect begonnen is als online wijkplatform, faciliteren we nu verbindingen in buurten, wijken, dorpen en steden. Meer dan ooit wordt er gevraagd om flexibiliteit. We zien veel Sociale Kaarten starten en na een paar jaar stoppen, omdat ze niet worden doorontwikkeld, informatie verouderd is of het platform niet meebeweegt met wensen uit de praktijk. We hebben Wijkconnect ingericht op maatwerk in doelstelling, doelgroep en gebied. Je kunt je eigen vormgeving, thema’s en naamgeving kiezen. Dit maakt het mogelijk om klein te beginnen, je netwerk te laten groeien en eenvoudig uit te breiden.

3 Manieren om Informatie zichtbaar te maken

  1. Organisaties presenteren zichzelf: Hierbij start je met een lege Sociale Kaart. Alle afgesproken functionaliteiten zijn er, het platform staat online en organisaties kunnen zichzelf toevoegen. In deze vorm zijn organisaties vanaf het begin betrokken.
  2. Importeren van een bestaande sociale kaart: Hierbij maak je gebruik van een import, bv een Excel lijst met organisaties die je binnen je organisatie of gemeente al hebt verzameld. Na de import krijgen de geïmporteerde organisaties een mail met een activatielink. Hierna kunnen ze zelf hun organisatie en activiteiten uitbreiden en beheren.
  3. Koppelen en inlezen van een sociale kaart database: Hierbij maak je gebruik van een live database waarin jullie je Sociale Kaart gegevens hebben staan. Deze database wordt al bijgehouden door een organisatie, zoals dat bijvoorbeeld met G!DS van de Koninklijke Bibliotheek gebeurt. Vervolgens lezen we dit in op je WijkConnect Sociale Kaart platform en blijft dit automatisch gekoppeld.

Starten met een Sociale Kaart

We geloven in het delen van kennis. Zonde om het wiel opnieuw uit te vinden toch? Kennis die onze partners opdoen in het werken met een Sociale Kaart van WijkConnect, delen we met elkaar. Zo ontstaan er best practices en kunnen er sneller successen ontstaan. Het proces om te starten verschilt per gemeente en organisatie, maar doorloopt ongeveer de volgende stappen:

  1. Doelen bepalen en gebied: wat wil je bereiken en waar wil je de sociale kaart inzetten?
  2. Thema’s bepalen: in welke thema’s wil je zichtbaarheid creëren? Zorg, welzijn,cultuur, sport?
  3. Toegankelijkheid: welke online- en offline koppelingen ga je maken (zie Wijk Informatie Punt)
  4. Ambassadeurs verzamelen en netwerk bepalen: wie wordt aanspreekpunt en nodig je uit?
  5. Platform online en uitnodigen netwerk: maak organisaties, initiatieven, activiteiten zichtbaar
  6. Lokale promotie door middel van offline, online en netwerk campagnes
  7. Doorontwikkeling aan de hand van behoeften van gebruikers en bezoekers
Vraag een demo aan