Al jaren werken we met Buurtcentra, Wijkcentra en Dorpshuizen samen. Er zijn er duizenden in Nederland. Ze zorgen voor laagdrempelige ontmoetingen, verschillende activiteiten voor jong en oud en een luisterend oor door de gastheer of gastvrouw. Sommige worden geheel door buurtbewoners gerund, anderen door ondernemers of welzijnsorganisaties. Kortom; een plek in de wijk waar iedereen zich thuis mag voelen.
De enorme diversiteit in activiteiten en uitstraling van buurtcentra brengt ook uitdagingen met zich mee. 3 Uitdagingen worden het meest benoemd in onze samenwerking met Buurtcentra, wellicht herken je ze:
We geloven dat elke wijk een ontmoetingsplek verdient. Een soort binnen cirkel van een koffieschotel. Lang niet alle wijkbewoners k?nnen je buurtcentrum. Dat is de buitenste cirkel. In die buitenste cirkel zijn wijkbewoners wel op zoek, naar activiteiten in de wijk, naar ruimte of naar medestanders om een idee tot uitvoering te brengen. Hoe maak je zichtbaar welke ruimtes je biedt, wat je activiteiten aanbod is en waar je vrijwilligers bij nodig hebt?
Voor die zichtbaarheid hebben we een nieuw model opgezet in de werkwijze met Buurtcentra.
In het oude model ben je als beheerder van je buurtcentrum druk. Met organiseren, met mensen ontvangen, met ruimtes regelen. En zichtbaarheid komt onderaan je lijst. Het kost tijd en gaat ten koste van andere zaken. Je maakt activiteitenboekjes die snel verouderen, vrijwilligers maken een powerpoint presentatie die je kan tonen op een scherm en op je Facebook pagina deel je af en toe iets nieuws. De informatie is versnipperd.
In het nieuwe model is er ??n centrale plek voor je Buurtcentrum. Een online plek. Je eigen platform of je eigen pagina gekoppeld aan een online wijkplatform. Activiteiten voer je daar in 1x in, ook als dat onregelmatige tijdstippen of terugkerende reeksen zijn. Vervolgens houdt het systeem dit actueel en zet verlopen activiteiten offline. Je kunt ze mooi presenteren met foto?s en ze downloaden of printen naar een activiteitenboekje. Elke pagina heeft een ?deel? knop zodat je direct je activiteit op social media kunt plaatsen.
Speciaal voor Buurtcentra hebben we ons platform zo ontwikkeld, dat je alle mogelijkheden ook kunt inzetten op locatieniveau. Bouw je eigen Buurtcentrum platform. Het is eenvoudig en leuk. Je kunt organisatoren of buurtbewoners betrekken en het zelf vormgeven met eigen uitstraling en naam. Je hebt oa deze Bouwstenen tot je beschikking: