Bewonersbedrijven in de wijk

Kracht van Bewonersbedrijven in de wijk: lokale impact

Bewonersbedrijven krijgen steeds meer voet aan de grond. Deze ondernemingen zijn volledig opgericht door buurtbewoners met als doel om de wijk mooier en beter te maken. De Bewonersbedrijven Monitor van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) heeft er 23 onderzocht. Samen hadden ze 5,5 miljoen euro aan omzet met een mooie mix aan inkomsten uit oa verhuur van ruimtes, contributie, horeca en activiteiten en projecten.

De impact van Bewonersbedrijven kan heel divers zijn. Van het opzetten van banen in de buurt, tot het verbeteren van sociale cohesie door ontmoetingsactiviteiten. Ook duurzaamheidsprojecten of produceren van voedsel of meubels zien we terug.

Uitdaging van Bewonersbedrijven

We hebben in ons werk meerdere Bewonersbedrijven mogen ontmoeten. Ook maken er diverse gebruik van onze platforms. Bewonersbedrijven kennen hun eigen uitdagingen. Uit de gesprekken en onderzoek naar de verschillende vormen die er zijn, komen we deze 3 uitdagingen vaak tegen. Wellicht herken je ze:

1) Zichtbaarheid van het aanbod

Wat bijzonder is aan een Bewonersbedrijf, is dat het geen vast patroon hoeft te volgen. Je kan zowel lezingen aanbieden, een repaircafé runnen en jezelf als schoonmaakploeg aan de gemeente verhuren. De diversiteit aan producten, diensten en activiteiten is groot. Hoe maak je dat goed zichtbaar en vindbaar?

2) Samenwerking met vrijwilligers

Wat daarnaast bijzonder is, is de samenwerking met vrijwilligers. Een Bewonersbedrijf kent meestal een kleine groep (deels) betaalde buurtbewoners, met daaromheen een grote groep vrijwilligers. Hoe vind je vrijwilligers en verbind je ze aan je Bewonersbedrijf?

3) De wijk betrekken

Tot slot heeft een Bewonersbedrijf meer dan elk ander bedrijf, een sterke binding met de eigen wijk. De wijk is je publiek, denkt mee en doet mee. Hoe wordt de wijk echt een verlengstuk van je Bewonersbedrijf? En hoe wordt je Bewonersbedrijf de kers op de slagroomtaart van een fijne wijk?

Visie WijkConnect op Bewonersbedrijven

Vanuit de missie ‘mensen verbinden in de wijk’ geloven we in de kracht van lokale verbondenheid. Je hebt vast wel iets te bieden aan je buren en ongetwijfeld kunnen je buren ook iets voor jou doen. We zien steeds meer dat maatschappelijke uitdagingen lokaal worden aangepakt. Van een voedseltuin in de wijk tot zorgcoöperaties. Van samen verduurzamen tot het inrichten van de openbare ruimte. Lokaal is de schaal die we begrijpen en die elke dag om ons heen is.

Bewonersbedrijven geven vorm aan deze positieve verandering en dat juichen we toe. Als Bewonersbedrijf zit je zelf aan de knoppen en die werkwijze hanteren we met het opzetten en doorontwikkelen van onze online buurtplatforms ook. De platforms zijn zo ontwikkeld dat je aan de hand van Bouwstenen je eigen samenstelling, naam en vormgeving kunt kiezen. De opzet is flexibel en kan met je meegroeien, zodat je klein kunt starten.

Een online platform dat meegroeit met je Bewonersbedrijf

Het WijkConnect platform heeft zich bewezen in diverse buurten- wijken en gemeenten om informatie zichtbaar te kunnen maken (Ontdekken), netwerken te kunnen verbinden (Ontmoeten) en initiatieven te helpen stimuleren (Organiseren). De opzet in Bouwstenen maakt het mogelijk om het WijkConnect platform in te zetten voor de verschillende uitdagingen die je als Bewonersbedrijf tegenkomt. Je kunt klein beginnen, een platform op Locatieniveau begint al bij €400,- per jaar zonder opstartkosten. Lees als voorbeeld ook de aanpak voor een Online Buurtcentrum Platform.

Onderstaand een schematisch overzicht van de Bouwstenen, grijs is in ontwikkeling:

Starten met een website of platform voor je Bewonersbedrijf

We geloven in het delen van kennis. Zonde om het wiel opnieuw uit te vinden toch? Kennis die Bewonersbedrijven opdoen in het werken met het WijkConnect platform, delen we met elkaar. Zo ontstaan er best practices en kunnen er sneller successen ontstaan. Het proces om te starten kan per Bewonersbedrijf verschillen, maar doorloopt ongeveer de volgende stappen:
  1. Video kennismaking: we nemen een demo door en je kunt je doelen en wensen delen
  2. Demo omgeving: je krijgt een vrijblijvende demo omgeving om uit te proberen
  3. Samenwerking en start: als het contact en de demo bevalt, starten we de samenwerking
  4. Je platform staat gelijk online, daarna kun je aanpassen naar eigen naam en vormgeving
  5. Doorontwikkeling en contact vinden we belangrijk, je leert van de community en wij van jullie
Voorbeelden Bewonersbedrijven en zelfstandige bewonersorganisaties:
Vraag een demo aan