Bewonersbedrijven krijgen steeds meer voet aan de grond. Deze ondernemingen zijn volledig opgericht door buurtbewoners met als doel om de wijk mooier en beter te maken. De Bewonersbedrijven Monitor van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) heeft er 23 onderzocht. Samen hadden ze 5,5 miljoen euro aan omzet met een mooie mix aan inkomsten uit oa verhuur van ruimtes, contributie, horeca en activiteiten en projecten.
De impact van Bewonersbedrijven kan heel divers zijn. Van het opzetten van banen in de buurt, tot het verbeteren van sociale cohesie door ontmoetingsactiviteiten. Ook duurzaamheidsprojecten of produceren van voedsel of meubels zien we terug.
We hebben in ons werk meerdere Bewonersbedrijven mogen ontmoeten. Ook maken er diverse gebruik van onze platforms. Bewonersbedrijven kennen hun eigen uitdagingen. Uit de gesprekken en onderzoek naar de verschillende vormen die er zijn, komen we deze 3 uitdagingen vaak tegen. Wellicht herken je ze:
Vanuit de missie ‘mensen verbinden in de wijk’ geloven we in de kracht van lokale verbondenheid. Je hebt vast wel iets te bieden aan je buren en ongetwijfeld kunnen je buren ook iets voor jou doen. We zien steeds meer dat maatschappelijke uitdagingen lokaal worden aangepakt. Van een voedseltuin in de wijk tot zorgcoöperaties. Van samen verduurzamen tot het inrichten van de openbare ruimte. Lokaal is de schaal die we begrijpen en die elke dag om ons heen is.
Bewonersbedrijven geven vorm aan deze positieve verandering en dat juichen we toe. Als Bewonersbedrijf zit je zelf aan de knoppen en die werkwijze hanteren we met het opzetten en doorontwikkelen van onze online buurtplatforms ook. De platforms zijn zo ontwikkeld dat je aan de hand van Bouwstenen je eigen samenstelling, naam en vormgeving kunt kiezen. De opzet is flexibel en kan met je meegroeien, zodat je klein kunt starten.
Het WijkConnect platform heeft zich bewezen in diverse buurten- wijken en gemeenten om informatie zichtbaar te kunnen maken (Ontdekken), netwerken te kunnen verbinden (Ontmoeten) en initiatieven te helpen stimuleren (Organiseren). De opzet in Bouwstenen maakt het mogelijk om het WijkConnect platform in te zetten voor de verschillende uitdagingen die je als Bewonersbedrijf tegenkomt. Je kunt klein beginnen, een platform op Locatieniveau begint al bij €400,- per jaar zonder opstartkosten. Lees als voorbeeld ook de aanpak voor een Online Buurtcentrum Platform.
Onderstaand een schematisch overzicht van de Bouwstenen, grijs is in ontwikkeling: