Sociaal

crealessen in het VEC -Pier80

Na de meivakantie starten op de dinsdagmiddagen crealessen in het VEC, aan de Jan Kobellstraat 51. Geef aan wat u wilt leren, en werk in uw eigen tempo. Elke week wat anders. iedereen is welkom, zowel beginners als degenen met meer ervaring. Professionele begeleiding aanwezig. Aanmelden en info: Wasilla Asnoussi, buurtcoach WMO Radar; tel.06-11025641, E-mail: wasnoussi@wmoradar.nl 

Cultuur

nieuwe ronde CityLab010

Voor het zevende jaar op rij zet het programma CityLab010 van de gemeente Rotterdam haar deuren open voor innovatieve ideeën van Rotterdammers. Dit jaar is ruim 3 miljoen euro beschikbaar voor initiatieven die Rotterdam sterker uit de coronacrisis helpen.

Er is één doel: sterker uit de crisis komen dan dat de stad erin ging. En dus is CityLab010 onder andere op zoek naar oplossingen voor vernieuwing op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Maar ook creatieve, maatschappelijke oplossingen voor vraagstukken die actueel zijn voor Rotterdam. Toch een fantastisch idee maar past het niet bij de criteria? Drie initiatieven maken kans op een wildcard.

Wethouder Roos Vermeij (Economie, wijken en kleine kernen): “Sterker uit de crisis komen, dat doen we samen. Rotterdammers zijn creatief en eigenwijs en hebben vaak de beste ideeën over wat goed is voor de stad. Nu we in een crisis zitten kan Rotterdam die creativiteit meer dan ooit gebruiken. Ik roep alle Rotterdammers met een goede idee voor de stad op om zich aan te melden bij CityLab010.”

Meld je snel aan

Met een coach van de gemeente wordt gekeken hoe het idee tot uitvoering gebracht kan worden en welke stappen daarin nodig zijn. Naast de gemeente zijn tal van professionele partners in de stad betrokken om initiatiefnemers te ondersteunen.

Aanmelden voor 2021 kan al via www.citylab010.nl . Wacht niet te lang, want initiatiefnemers moeten voor 1 mei in gesprek zijn met een coach over hun plan. Dat is een belangrijke regel om verder het proces in te gaan.

47 winnaars 2020

In de vorige editie kregen maar liefst 47 Rotterdamse initiatieven een startbudget toebedeeld door de 12-koppige jury. Een greep uit de winnaars van 2020:

·        De Klauwen uit de Mouwen: een talentontwikkelingstraject voor Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

·        Cool Down City: een project waar Rotterdammers worden aangemoedigd om hun stad zelf te verkoelen met bomen die ze gratis kunnen ophalen.

·        TherapySelector: een App die voor Hepatitis-C patiënt specifieke informatie combineert met klinische publicaties met resultaten van behandelingen.

·        REBOUND: vergeten of verwaarloosde sportvelden worden getransformeerd naar waardevolle openbare ruimtes.

·        STORE STORE: een educatieve ontwerp winkel en werkplaats waarin kwetsbare jongeren de kans krijgen om hun creatieve ideeën werkelijkheid te maken.

·        TRC Studio’s: Rotterdammers krijgen toegang tot het aanleren van nieuwe digitale vaardigheden die ze hobbymatig of professioneel kunnen uitoefenen.

Voor meer informatie en aanmelden voor de CityLab010-ronde van 2021 kijk op www.citylab010.nl

Duurzaamheid

op zoek naar een “Buurtmaker”

Het team van Buurtmakers West (een van de teams binnen de Open Oproep) is per 1 april op zoek naar een “Buurtmaker”. Iemand met een groen hart voor de wijk en die bewoners ondersteunt met groenblauwe maatregelen om de wijk te versterken en de leefomgeving te verbeteren. In de bijlage vinden jullie meer informatie over deze opdracht. De omschrijving is al her en der rondgestuurd, maar wellicht weten jullie ook nog mensen die hiervoor in aanmerking zouden komen?

Vanuit de verschillende aangesloten instanties zijn contactpersonen beschikbaar als ingang voor vragen die opspelen:

Gemeente Rotterdam Luke Davids

l.davids1@rotterdam.nl / 0639116629

Evides ….

Havensteder …

Hoogheemraadschap van Delfland Tjerron Boxem

Tboxem@hhdelfland.nl / 0615557049

Sociaal

enquête waardering vrijwilligers

We leven in een bijzondere tijd. Een tijd van mondkapjes en geen handen schudden. Een tijd van afstand. Een tijd waarin kwetsbare inwoners extra aandacht nodig hebben.

 Juist in deze tijd onderscheidt een grote groep mensen zich. Een groep mensen die zich, al dan niet in georganiseerd verband, met enorme energie en niet aflatende toewijding inzet voor een ander en voor de samenleving: de Rotterdamse vrijwilliger. Wij zijn bijzonder dankbaar voor hun inzet en het begrip en de flexibiliteit die zij, juist in deze bijzondere tijd, opbrengen.

 Het vrijwilligerswerk staat hoog op de agenda van college en gemeenteraad. Besloten is om nadrukkelijker aandacht te gaan besteden aan de waardering voor de inzet van de Rotterdamse vrijwilligers.

 Het is bij de invulling van het begrip ‘waardering’ in de eerste plaats belangrijk om te weten wat de vrijwilliger zelf vindt en waardeert. Daarom is een enquête opgesteld waarin de vrijwilliger (anoniem) niet alleen zijn/haar mening kan geven, maar ook eigen ideeën of suggesties kan inbrengen. Onder de deelnemers aan de enquête worden 20 VVV-bonnen van elk € 50 verloot.

 Dit is een belangrijke enquête! Wij verzoeken u daarom om alle bij u bekende vrijwilligers op deze enquête attent te maken. Hun antwoorden geven namelijk richting aan de wijze waarop de gemeente de waardering in de komende jaren vorm gaat geven.

 De enquête staat vanaf 22 februari 2021 op de site van de gemeente en op de site van Zorgzaam010 via www.zorgzaam010.nl/vrijwilligerswerk/enquete-waardering-vrijwilligers

 

Cultuur

Crealessen Schaepmanstr. donderdagen

De activiteiten gaan weer voorzichtig beginnen!

Vanaf donderdag 4 maart (11.00 uur) kunnen ouderen weer terecht voor crea & knutselen met kunstenaar Rabin, in ontmoetingscentrum Zamen aan de Schaepmanstraat 20-22 in Spangen. Iedereen krijgt begeleiding op zijn eigen niveau. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom! Meer weten en aanmelden? Neem contact op met coordinator Asha: 0655147467.

Zoom