Mensen verbinden in de Wijk
Dat is onze missie
WijkConnect Blog

WijkConnect 5.0 gelanceerd

"Een nieuwe site op een nieuwe manier gelanceerd"

Wanneer je meegaat met de techniek dan komt er zo nu en dan een moment dat je anders gaat werken dan je gewend was. Bij de lancering van de allernieuwste versie van WijkConnect was dit het geval. Anders dan het traditioneel zelf kopieren van bestanden naar de server zijn de rollen dit keer omgedraaid. Vanaf vandaag zal de server zelf de nieuwste versie van WijkConnect ophalen. Deze manier van lanceren gaat veel sneller en bovendien ook veiliger. Er worden niet zo maar meer bestanden vergeten in de FTP client en de tijd van lanceren is gereduceerd tot onder de minuut. Technische praat. Vlug over naar wat er nieuw is op WijkConnect.

Nieuw op WijkConnect

De nieuwste versie maakt het nu mogelijk om aan de voorkant content te plaatsen. Zo kan je direct naar je wijk navigeren en items op de agenda of het prikbord plaatsen. Met een pop-up kan je direct aan de slag.

Naast een pop-up is er nu ook de Wizard. Met de wizard krijgt het plaatsen van nieuwe content een stappenplan. Stap voor stap word je door het proces begeleid. Hiermee wordt het plaatsen als makkelijker, toegankelijker en leuker ervaren. Elke stap bevat een vraag en je wordt niet meer overladen met grote formulieren. We hebben al goede reacties gekregen van onze partners uit Overvecht.

Met 5.0 is er ook een grote verbetering gekomen op het gebied van de Wijkomgeving. De Wijkomgeving is strakker afgewerkt en het navigeren is sneller en makkelijker. De breadcrumbs vertellen je op elke pagina waar je bent en de filters helpen je met het filteren van alle content. Ook kan je vanaf elke pagina inloggen met behulp van de nieuwe popups.

Naast deze grote updates zijn er ook vele tientallen kleine updates gedaan. Een groot deel van deze updates zijn gedaan naar aanleiding van feedback van tientallen gebruikers en partners. Wij willen hun hartelijk bedanken voor alle tijd en moeite die zij hebben gestoken in het voorbereiden en geven van de feedback. Samen maken we de site beter en beter!

Nieuw of toch weer oud?

We hebben jaren geinvesteerd in WijkConnect om te zijn waar we nu zijn. Een multifunctioneel platform gebaseerd op een modulaire architectuur. Een flexibel platform waarmee we ongelimiteerd verder kunnen ontwikkelen. We zijn zeer te spreken over de programmeertaal "Yii" waarin we WijkConnect ontwikkelen.

Yii biedt ons ook alle mogelijkheden om te realiseren wat we willen. Met de laatste versie van WijkConnect zijn we nauwelijks problemen tegengekomen die we niet met Yii konden oplossen. We zijn daarom zeer verheugd over Yii en hebben dan ook de ontwikkelaars persoonlijk bedankt voor hun indrukwekkende software.

Maar ook Yii staat niet stil. In de afgelopen weken waarin wij de nieuwe WijkConnect aan het testen waren, heeft Yii de eerste beta-versie van hun nieuwste software openbaar gemaakt. Dat betekent dat er over niet al te lange termijn een productie versie zal komen van de opvolger van Yii, genaamd Yii2.

Aan de ene kant zijn wij hier heel blij mee. Het is goed om te vernemen dat er veel tijd en energie gestopt wordt in een programmeertaal en deze 'levend' wordt gehouden met veiligheidspatches en andere updates. Aan de andere kant betekent dit dat er een nieuwe versie van de software in aantocht is en dat de huidige software waarin WijkConnect gemaakt is, op termijn niet meer ondersteund zal worden. Hetzelfde zoals bijvoorbeeld Microsoft met Windows Xp heeft gedaan. Onze 5.0 voelt dus bij de lancering al direct aan als een oude site ;).

Voor ons gaan we nu afwegen of we WijkConnect verder gaan ontwikkelen in Yii1 of al over stappen naar Yii2. Yii1 blijft nog wel ondersteund tot 2016. Als we overstappen zullen we een volledig nieuwe versie in Yii2 moeten gaan ontwikkelen. Dit is helaas geen kwestie van copy-paste en find & replace. We schatten dat dit minimaal 12 maanden aan full-time ontwikkeling gaan kosten. We blijven in ieder geval positief. Als WijkConnect overgezet moet worden naar Yii2 dan gaan we daar uiteindelijk ook weer de vruchten van plukken.

Voor nu gaan we in ieder geval genieten van WijkConnect 5.0 in Yii1. Er is weer veel verbeterd en het gebruik wordt makkelijker, leuker en uitgebreider. Precies waar elke nieuwe lancering voor bedoeld is.

Wij wensen al onze partners en gebruikers veel plezier met de ingebruikname van de nieuwste versie!


Tot op WijkConnect!

Boudewijn Vahrmeijer, hoofdontwikkelaar WijkConnect.com


Meer weten

Vragen? Ga naar Meestgestelde vragen of
Stel ons een vraag