Mensen verbinden in de Wijk
Dat is onze missie
WijkConnect Blog

WijkConnect 6.5 gelanceerd

Vandaag is WijkConnect 6.5 gelanceerd. Een zeer grote release. Een release die daarom 6.5 mag heten.

De nieuwe afbeeldingentool

6.5 is een release met een belangrijk nieuw onderdeel: de nieuwe afbeelding tool. Deze tool is een enorme uitbreiding ten opzichte van de vorige tool. Het maakt het veel makkelijker om afbeeldingen up te loaden, bij te snijden en in te voegen. Ook is het mogelijk om oude afbeeldingen te bewerken. Het doel was om het zo simpel en snel mogelijk te maken. Een uitdaging als je begrijpt dat de tool een synergie vereist tussen vele verschillende acties. Het lijkt erop dat we nu een versie hebben waarmee we een lange tijd vooruit kunnen. Het kan zelfs de orientatie van een foto herkennen. Zo wordt een afbeelding automatisch geroteerd als het in bijvoorbeeld in landscape genomen was.

De 'Terug knop'

6.5 is ook een grote navigatie update. Er zijn vele zaken gewijzigd in de navigatie door de wijken. Zo zit er nu standaard een terug knop rechts in het button menu. Zo is het een stuk makkelijker om door de content van een wijk te navigeren. Wanneer je terug wil naar je wijk, kan je gebruik maken van deze knop.

Steeds meer een Wijkplatform

Een van de scenario's waarbij de terugknop handig is, is de organisatie context. Voorheen was het zo dat als je op een agenda item, prikbord item of etalage item klikte, je terecht kwam in de context van de organisatie. Vervolgens zit je klem in deze context. Verwarrend. Voor veel gebruikers, maar soms ook voor ons. Er was een keuze nodig. Er isnu gekozen is voor het verblijven binnen te Wijk context. De buttons van het Wijk menu blijven hetzelfde, ook als je op een item klikt. Ook blijft de wijk achtergrond dezelfde. Geen verwarring meer als je vanuit de Wijk navigeert.

Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor de organisatie context. Deze kan gelukkig redelijk ongewijzigd blijven. Zo kunnen de overzichten van de agenda, prikbord en etalage hetzelfde blijven. Echter, als je klikt op een item, kom je terecht in de wijk context. Met de terug button kan je echter weer snel terug navigeren. De site klikt veel intuitiever en sneller weg. Precies wat we willen.

Nieuwe wijk design

De verbeterde navigatie tussen organisaties en wijken was een veelgehoorde wens. Net als de wens voor een verbeterde wijk'gevoel'. Hoe kan een wijk op wijkconnect meer aanvoelen als een eigen omgeving. De oplossing hiervoor hebben we gezocht in design. Zo hebben we de bovenbalk transparent gemaakt zodat de panorama beter tot zijn recht komt en ruimtelijker oogt. Ook zijn er navigatie menus weggehaald. Het stads en wijkmenu linksboven is weggehaald. Ook is de breadcrumb verplaatst naar de onderkant van de pagina. Hierdoor ogen de pagina's veel rustiger en is het navigeren door deze vereenvoudiging simpeler en duidelijker.

Makkelijker switchen tussen voorkant en achterkant

Een andere veel gehoorde wens was een makkelijkere switch tussen de voorkant en achterkant van de site. De voorkant is de wijkomgeving met alle content. De achterkant is jouw persoonlijke omgeving met alleen jouw content. De oplossing hiervoor hebben we gezocht in een versimpeld menu rechtsboven genaamd "mijn wijkconnect". Hiermee kan je met 1 klik naar "mijn wijkconnect". Ook zijn er bewerkingsmenu's aan de voorkant ingebouwd. Hiermee kan je snel je content aan de voorkant bewerken via een verwijzing naar de achterkant. Net als het online of offline zetten van een geplaatst item. Het werkt snel en intuitief, als zeg ik zelf ;)

Groepsrechten

Steeds meer gebruikers maken gebruik van de groepsfunctionaliteit. Medewerkers worden toegevoegd. Groepsleden maken content aan. Een van de wensen was om elkaars items te bewerken. Met deze release is daar gehoor aan gegeven. Zo is het makkelijker om een organisatie te beheren.

Vereenvoudiging van profielen

Een andere vereenvoudiging is die van de profielen. De navigatie en informatie rondom profielen is verbeterd. Ook zijn er wat bugs verholpen. Het moet nu een stuk duidelijker zijn wat een profiel voor een gebruiker betekent en wat je er mee kan.

Afscheid van de Popups

Tot slot een andere belangrijk grote update. Die van de popups.

"Kill your darlings", zei Berny ooit.

Een uitspraak over de liefde van een ontwerper voor zijn of haar produkt. Een liefde zo sterk dat het voor de ontwerper moeilijk is om er afscheid van te nemen. Een mooie uitspraak vond ik het. Niet wetende dat het ooit een keer op een produkt van ons van toepassing zou zijn. Zeker niet na de laatste release. Een release waarin heel hard is gewerkt om te voorkomen wat er bij deze release is gebeurd. Het afscheid van de Popups. Vandaag is het zover. Vergeet de titel van de vorige release.

Waarom er na al die tijd toch afscheid van is genomen? Een moeilijke keuze. Er zit veel tijd in. Heel veel tijd. Maar het werkte niet perfect. Nog steeds niet. Browsers reageerden verschillend. Conflicten tussen onderdelen bleven komen. Het werd ook te complex. Met de problemen die ontstonden bij het lanceren van de nieuwe afbeeldingen tool was het eigenlijk genoeg geweest. Popups, wizards, pjax, croppers, uploads, selecties, updates, invoegingen, inline asset loading. En dat met verschillende mobiele apparaten, verschillende browsers. Het bleek een gevoelig samenspel van technologie. Het is nog niet klaar voor gebruik op WijkConnect.com.

Terug naar eenvoud en het streven naar een perfect werkende site. Dat is het doel. Het was tijd voor afscheid van een onze mini-browser in een pop-up. Er is een darling gekilled. Maar wie weet komt het ooit nog terug. De popups hadden hun voordeel. Terug naar de tekentafel.

Afsluitend

Tot slot wil ik veel mensen bedanken voor het delen van hun bugs, wensen en tips. Deze release bevat meer dan 400 updates, waaronder circa 50 gemeld door onze community. Bij de volgende releases gaan we laten zien wie er aan de release hebben meegewerkt. Een volgende stap in onze Community Driven Development!

Meer weten

Vragen? Ga naar Meestgestelde vragen of
Stel ons een vraag