Mensen verbinden in de Wijk
Dat is onze missie
WijkConnect Blog

WijkConnect 6.4.3 gelanceerd - verbeterde popup navigatie

Zojuist is er weer een grote update gelanceerd op WijkConnect. Deze update bevat veel patches die we gemaakt hebben voor problemen met verschillende media & browsers.

Zo zijn er voor de Macbooks, Ipads en iPhones een paar oplossingen ingebouwd voor problemen met de navigatie en in het specifiek de navigatie in de popup schermpjes. Maar ook niet Applegebruikers kwamen problemen met de popups tegen. Het vreemde was dat de problemen niet altijd speelden. Soms werkt het goed, soms ook weer niet. We zijn er mee aan de slag gegaan.

Voor welke problemen zijn er met versie 6.4.3 oplossingen ingebouwd?

1) In een popup kon op sommige momenten niet meer naar beneden gescrolled meer worden. De achtergrond scrollde wel mee.

Dit was een probleem met voornamelijk browser Safari en de MacBook en de Ipad. Het is een bekend probleem bij het gebruik van de Twitter Bootstrap software (zie: https://github.com/twbs/bootstrap/issues/7501) De patches die we hiervoor hadden gedaan in de vorige releases werkten soms, maar soms ook niet. Dit keer hebben we het rigoreuzer aangepakt. Het lijkt nu te werken, al houden we een slag om de arm ;).

2) In een popup kon er een redirect ontstaan naar 'Mijn WijkConnect'

Ook dit is bekend probleem in de development wereld bij het gebruik van Pjax. Er wordt onder andere hier een melding over gemaakt https://github.com/yiisoft/yii2/issues/8819. Nu kon je de timeout verhogen, maar dat kon in sommige gevallen alsnog leiden tot redirects (op WijkConnect gingen die redirects naar ons backoffice). Bij te hoge timeouts kon het weer gebeuren dat de scripts in de oneindigheid bleven laden. Wellicht ken je het alsmaar ronddraaiende icoontje nog wel ;)

Wat ik gedaan heb is een volledige eigen versie te maken van de Pjax technologie. Deze houdt rekening met veel meer gebruikersscenario's en bovendien ook met de popup (de zogenoemde "modal") waar we gebruik van maken. Er zijn flink wat uitbreidingen ingebouwd. We zullen je de technische details besparen, maar de uitbreidingen zullen het gebruik een stuk stabieler maken. Voor Chrome, Internet Explorer maar ook voor Safari en Firefox. Onze eerste ervaringen zijn zeer positief. Daarom nemen we het ook mee in deze release.

Voor de fun hebben we bovendien onze eigen WijkConnect logootje gebruikt om aan te geven dat er 'geladen' worden in een popup.

3) De Google Maps laadt niet altijd in een popup.

Ook bij dit probleem gold, soms werkt het wel, soms werkt het niet. Dit had te maken met het samenspel van de verschillende technologieen waar we gebruik van maken. Bij dit probleem is er een optimaal samenspel nodig van zowel de Popup Modal technologie, de Pjax technologie, de Yii2 technlogie, de Google Maps technologie en de Postcode database. Bij de eerste versie was het zo dat als er ook maar 1 kink in de kabel kwam, het hele kaartje niet meer functioneerde. Sindsdien zijn er vele verbeteringen geweest die het automatisch updaten van het kaartje stabieler maakten. De huidige update is weer een grote stap vooruit.

4) 'Soms krijg ik een witte scherm met een keuze uit identiteiten', maar geen verdere navigatie mogelijkheden

Dit probleem had te maken met dat de keuze uit een identiteit niet geladen werd in een popup. Dit kon andere andere gebeuren bij een timeout zoals bij 2) maar bij het volgen van een aantal links op WijkConnect. Deze witte pagina kan je nu niet meer krijgen. Hier is een oplossing voor ingebouwd. Ook bij een redirect blijf je nu binnen de popup. Mocht de popup niet goed geinitieerd worden, dan krijg je een goede doorverwijzing naar Mijn WijkConnect.

In de toekomst ga ik kijken of het mogelijk is om alsnog een popup te krijgen wanneer je bijvoorbeeld de pagina ververst. Nu is het zo dat de F5 knop al gekoppeld is aan de inhoud van je popup, maar dat werkt niet als je op de ververs knop clickt van de browser. Technische praat. Niet iedereen zal het tegenkomen, maar toch zien we door de sterke groei van WijkConnect, ook een sterke groei qua uitzonderingen. Iedereen gebruikt een website weer op een andere manier. Ons doel om perfectie na te streven voor iedereen. Perfectie is mogelijk. Met elke release komen we er weer dichterbij.


Meer weten

Vragen? Ga naar Meestgestelde vragen of
Stel ons een vraag